Ahad, 5 Januari 2014

Alfalfa


Alfalfa merupakan herba tradisional masyarakat orang putih dan mereka menggunakan Alfalfa untuk pelbagai jenis keadaan kesihatan terutamanya bagi wanita selepas bersalin. Oleh sebab Alfalfa mempunyai banyak kebaikkan kepada wanita, lelaki dan kanak-kanak maka Dr. Shaklee merumuskan formula Alfalfa menjadi supplement Alfalfa Shaklee yang sangat-sangat memberi manfaat kepada jutaan manusia.Pokok Alfalfa

Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Alfalfa Shaklee mengandungi vitamin B, C, E dan K dalam jumlah yang seimbang. Ia juga mengandungi mineral kalsium, magnesium, kalium, fosforus, zat besi, flourida, protein, mineral surih, serat, dan asid lemak. Alfalfa bermanfaat dalam penyerapan protein, dan karbohidrat. Alfalfa juga bertindak sebagai pembersih darah. Alfalfa juga telah digunakan sekian lama di Afrika sebagai milk booster untuk ibu yang menyusukan anak.Turut dikenali sebagai “Bapa Segala Makanan”, Alfalfa adalah makanan yang lengkap – makanan tambahan yang ideal untuk kesihatan dan tenaga yang membekalkan  15 mineral, 10 vitamin dan 8 enzim.
Vitamin dan mineral dalam Alfalfa Shaklee

Vitamin A - Untuk penglihatan. Membina ketahan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan: menggalakan pertumbuhan sel, menggalakan kulit yang sihat.

Vitamin E - melindungi sel-sel daripada sinar uv, kesihatan jantung, kardiovaskular, kesihat otot, memperbaiki sistem imun badan, menguatkan dinding pembuluh darah, membantu fokus mata.

Vitamin B6 - membantu asimilasi makanan dan metbaolisme protein dan lemak, menggalakan kesihatan saraf dan kulit, membantu mengurangkan loya bagi ibu hamil.

Vitamin K - penting bagi pembekuan darah, penting dalam fungsi hati

Vitamin D - mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan

Kalsium - membina dan mengekalkan kesihatan tulang dan gigi, membantu pembekuan darah, mengawal rentak jantung, membantu pembinaan sel saraf dan fungsi saraf.

Zat besi - diperlukan dalam pembinaan hemoglobin

Kalium - membantu fungsi otot, jantung, tindakbalas enzim dan untuk digest lemak.

Fosforus - meningkatkan peranan tisu saraf.

Sodium - mengawal keseimbangan cecair dalam badan

Magnesium - mengelakkan sembelit, membantu fungsi otak dan melindungi kulit.
    dan banyak lagi vitamin dan mineral yang dijumpai yang tak dinyatakan di sini.
0 ulasan:

Catat Ulasan